Mitől lesz valaki jó törzsi tánccsoport vezető

A kompetencia nem szinonimája a képességnek (skill), hanem képesség (ability) a komplex feladatok adott kontextusban történő sikeres megoldására. A fogalom magában foglalja az ismeretek mobilizálását, a kognitív és gyakorlati képességeket, a szociális és magatartási komponenseket és attitűdöket, az érzelmeket és az értékeket egyaránt. A kimagasló vezető magas érzelmi intelligenciával rendelkezik: van szakmai önismerete, önkontrollja, képes az önmotivációra és mások motiválására, vezetői empátiája, szociális készségei (kommunikációs és konfliktuskezelési készsége) fejlett. De felmerül a kérdés, hogy elég-e mindez ahhoz, hogy valaki jó tanár legyen? Az alábbiakban találsz néhány további fontos tanácsot, amelyet megfogadva könnyebben válhat belőled is olyan törzsi tánccsoport vezető, aki méltó lehet mások tiszteletére és figyelmére:
-A tánc elsajátításához fontosak az alapok, de nem várhatjuk el új tanítványainktól, hogy táncélmény nélkül, kizárólag a technikára fókuszálva legyenek jelen az órán. Főleg, hogy sokan a hétköznapokból való kiszakadás igényével érkeznek egy oktatóhoz. Az oktató feladata tehát, hogy ezt a kettősséget jól tudja harmonizálni.    -Az oktatónak figyelembe kell venni, hogy van aki például vizuálisan másolva tanul,  van aki elemző alkat...erre való tekintettel több módszerrel kell érzékeltetnie a mozdulatokat. -Az ilyen jellegű táncok nem teszik lehetővé, hogy az oktatás sablonos és tanfolyam jellegű legyen, mert elsajátítása elmélyültebb hozzáállást kíván. Kisebb kihagyás után is adj lehetőséget a folytatásra! Olyan oktatási metodikát alkalmazz, amibe könnyű becsatlakozni vagy újra becsatlakozni! -Törekedj az általad vezetett csoportok megtartására, azért is mert az oktatáson kívül ezek a csoportok apró közösségek, amik fontos megtartó erővel bírnak és komoly értéket képviselnek!


-Oktatóként a figyelmet a teljes csoportra ki kell terjesztened! -Támogasd a tanítványaidat, de erősítsd bennük azt, hogy elsősorban önmagukat valósítsák meg a táncban és ne neked vagy a csoport többi tagjának akarjanak megfelelni! -Legyél türelmes önmagaddal szemben és törekedj a folyamatos szakmai fejlődésre ez előbb-utóbb személyi fejlődésed mérföldkövévé válik. -Szervezz saját rendezvényeket! A saját rendezvény, ahol a csoportod bemutatkozhat motivációs erővel is bír és házigazdaként megtapasztalhatják más tánccsoportok vendégül látásának az örömét. -Szánj időt az online marketingre, ez a mai világban elengedhetetlen! Hozz létre Facebook, Instagram oldalakat, honlapot, blogot, saját e-mail címet, és mindig frissítsd őket. Legyenek aktuális információk az órákról, workhopokról, tölts fel minőségi képeket, beszámolókat. Használd ki a közösségi média által kínált lehetőségeket!

Megjegyzések